Misverstanden omtrent het begrip weerbaarheid

Bron: weerbaarheidstrainers.nl  Auteur: Reynhoud Kroezen Datum: 5 juni 2014

Misverstanden omtrent het begrip weerbaarheid

Vaak wanneer ik iemand vertel dat ik weerbaarheidstrainingen geef dan is de reactie: Ooh, dat heb ik niet nodig ik kan mezelf wel verdedigen, ik kan best goed vechten! Maar weerbaar zijn is veel meer dan jezelf kunnen verdedigen tegen een fysieke aanval.

In de Dikke van Dale staat het begrip weerbaar als volgt gedefinieerd: in staat om tegenstand te bieden. Dit betekent dus dat iemand die weerbaar is in alle gevallen in staat is om tegenstand te bieden. Weerbaarheid is dus onder te verdelen in fysieke en mentale weerbaarheid.

In een vrije vertaling betekent weerbaarheid niets anders dan het vermogen om voor jezelf op te kunnen en durven komen. Je durft aan te geven wat je wel en niet wilt. Je kunt grenzen aangeven.

Hoe vaak komt het niet voor dat iemand zich weer een abonnement “aan heeft laten smeren” terwijl hij dat eigenlijk helemaal niet wilde? Was diegene op dat moment niet weerbaar genoeg?

Of een werkgever of leidingevende zadelt een werknemer met zoveel werk op waardoor de werknemer door stressklachten uitvalt. Had de werknemer niet gewoon kunnen zeggen: sorry, maar ik heb al zoveel te doen. Wanneer ik deze werkzaamheden er ook nog bij krijg dan zal ik andere taken uit moeten stellen of af moeten stoten!

Een kind dat op school gepest wordt laat het maar gewoon gebeuren. Waarom? Omdat hij of zij in de veronderstelling is dat er niets aan gedaan kan worden. Die jongen die mij pest is veel sterker dan ik, ik kan toch niet van hem winnen als het op vechten aan komt.

Dit zijn allemaal voorbeelden uit de dagelijkse praktijk, iedereen herkent ze eigenlijk wel. Weerbaar zijn is om je gedachten en je gevoel in overeenstemming te laten zijn met je uitingen (verbaal en non-verbaal).

In bovengenoemde voorbeelden zijn de uitingen en de gedachten niet met elkaar in overeenstemming: Waarom zei je niet gewoon dat je geen belangstelling hebt voor een abonnement? Je gedachten zeiden nee, maar je mond zei ja. Waarom zei de werknemer niet dat hij al teveel werkzaamheden had om te verrichten? In gedachten zei hij nee, maar zijn mond zei ja. Dit geldt natuurlijk ook voor het gepeste kind. Hij wil er wel iets van zeggen maar doet het niet! Zijn gedachten zijn niet in overeenstemming met zijn uitingen.

Uitingen zijn niet alleen verbaal. Ook non-verbaal kun je vele uitingen doen. Hierbij is de lichaamshouding van groot belang. Met bijvoorbeeld gebaren en gezichtsuitdrukkingen kun je, zonder iets te zeggen, al laten zien wat je van iets vindt of wat je wilt dat er gebeurt. Simpel je hand opsteken en iedereen weet dat je “stop” bedoelt.

De meeste mensen zijn zich niet bewust van hun lichaamshouding of gezichtsuitdrukking. Tijdens een weerbaarheidstraining wordt hier de nodige aandacht aan besteed. De lichaamshouding bepaalt voor een groot deel de weerbaarheid van een persoon.

Weerbaarheid betekent dus meer dan zelfverdediging!! Het aanleren van zelfverdedigingstechnieken is wel een onderdeel van een weerbaarheidstraining.

Wat kun je verwachten tijdens een weerbaarheidstraining?

Tijdens een weerbaarheidstraining komen onder andere de volgende aspecten aan de orde:

  • Lichaamshouding
  • Ademhaling
  • Stevig staan (zowel fysiek als mentaal)
  • Grenzen aangeven
  • Grenzen aanvoelen
  • Focussen
  • Stemgebruik
  • Afweertechnieken tegen stoten en trappen
  • Bevrijdingstechnieken bij vastpakken en klemmen
  • Stoot- en traptechnieken

Er zijn vele stappen mogelijk tussen “nee zeggen” en iemand fysiek aanvallen. Tussen assertiviteit en fysieke zelfverdediging bestaat een heel scala aan mogelijkheden om agressie een halt toe te roepen, weerbaar te worden en gevoelens van onveiligheid te verminderen. Al deze stappen worden doorlopen tijdens een weerbaarheidstraining.

Misschien dat een weerbaarheidstraining ook iets voor jou is! Laat je gedachten en gevoelens in overeenstemming zijn met je uitingen. Wees weerbaar. Sta sterk!!

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Reynhoud Kroezen. Telefoonnummer 06-21283366 of 0528-354023. Per email reynhoud@weerbaarheidstrainers.nl.