Rots en Water, wat houdt dat nu precies in?
Als je een groep personen vraagt wat de kenmerken van een rots zijn dan krijg je meestal al heel snel de antwoorden; stevig, hard, onverzettelijk, niet flexibel, ruw, niet klein te krijgen en zo zijn er nog een aantal antwoorden te bedenken.
Als je vervolgens aan dezelfde personen vraagt om de kenmerken van water op te noemen dan hoor je als antwoord; flexibel, zacht, helder, gezonde dorstlesser, je kunt er mee spelen maar ook kan water heel veel kracht hebben, vooral wanneer er heel veel water samen komt op één plaats.
De eigenschappen van een rots en van water kunnen we als persoon ook hebben. Dit is precies waar het in de Rots en Water trainingen om gaat. Als persoon nemen we het ene moment de eigenschappen van water aan en wanneer het nodig is nemen we de eigenschappen van een rots aan.
In moeilijke situaties moet je stevig staan als een rots, fysiek en mentaal, maar tijdens de training leren we ook dat wanneer we zo flexibel als water zijn dat problemen vaak sneller opgelost zijn.
Maar af en toe moet je jezelf ook kunnen verdedigen, verbaal en/of fysiek. Je kunt in een situatie terecht komen dat je echt een rots moet zijn en dan is het goed om te weten dat je jezelf mag en kunt verdedigen.
Tijdens de Rots en Water training leer je om op bepaalde momenten de eigenschappen van een rots of van water aan te nemen. In eerste instantie ga je altijd uit van de watereigenschappen, je stelt je vriendelijk op, je wilt vrienden maken en bent flexibel. Toch kun je niet altijd voorkomen dat je in een situatie komt die minder leuk is. Je moet dan goed duidelijk kunnen maken dat je het niet leuk vindt, je moet je grenzen aangeven. Stop, tot hier en echt niet verder!!
Heel belangrijk hierbij is je lichaamshouding en stemgebruik. Tijdens de Rots en Water training wordt hier veel aandacht aan besteed. We gaan bekijken wat bepaalde stemmingen doen met je houding, als je verdrietig bent of boos of blij. Dit heeft allemaal invloed op je houding en dat heeft vervolgens weer invloed op de reacties van de personen in jouw omgeving.
Een belangrijk kenmerk van water is dat wanneer veel water samenkomt op één plaats dat het enorm sterk is. Dit betekent dat wanneer er veel personen bij elkaar zijn die een waterhouding aan hebben genomen, zij samen enorm sterk zijn. Tijdens de Rots en Watertraining wordt duidelijk dat samenwerking vaak meer effect heeft dan wanneer je in je eentje een bepaald doel wilt bereiken. Samen bereik je meer dan alleen. Samen kunnen we er ook voor zorgen dat bijvoorbeeld pesten wordt gestopt. Alleen lukt dat niet, samen wel!!
De Rots en Water training is een leuke training waarbij je allerlei technieken leert uit verschillende vechtsporten. Je leert bijvoorbeeld om jezelf te bevrijden wanneer iemand je vastpakt maar ook leer je stoot en traptechnieken. Dit zijn dan echte “rotstechnieken”.
We gaan allerlei spellen en oefeningen doen waardoor je ook beter kunt reageren als je bijvoorbeeld een keer heel erg boos of verdrietig bent. Dit zijn de “watertechnieken”.
Eigenlijk leer je tijdens de Rots en Water training om je zelf te kunnen verdedigen wanneer dat noodzakelijk is maar veel belangrijker is dat je leert om te voorkomen dat je in een situatie terecht komt waarin je jezelf moet verdedigen. Je leert om grenzen aan te geven en duidelijk te maken wat je wel en wat je niet wilt. Je zult merken dat samenwerken vaak meer resultaat heeft dan alles op eigen houtje willen doen.
Respect en zelfrespect zijn twee heel belangrijke items tijdens de trainingen. Respect voor elkaar maar zeker ook respect voor jezelf! Tijdens de trainingen lachen we wel veel maar we lachen elkaar niet uit. We doen elkaar geen pijn, niet met woorden en niet met daden. Net als bij veel vechtsporten starten we de training met een groet. Hiermee beloven we dat we elkaar respectvol zullen behandelen.
Als je nog meer informatie wilt hebben over Rots en Water klik dan hier. Je krijgt dan een documentaire te zien over Rots en Water.
Natuurlijk kun je ook contact opnemen met Lennard Leijendekker. Ook kun je het contactformulier invullen.