Training “omgaan met een agressieve patiënt” speciaal voor huisartsenpraktijken

Helaas worden medewerkers van huisartsenpraktijken steeds vaker geconfronteerd met agressie en geweld. Hoe ga je hiermee om?

In onze praktijk komt dat niet voor……

Op de vraag hoe ga je om met agressie en geweld in jullie praktijk wordt vaak geantwoord “dat komt bij ons niet voor”. Echter, vraag je medewerkers of ze tijdens werktijd wel eens uitgescholden, beledigd of geïntimideerd zijn dan wordt dit vaak bevestigend beantwoord. Schelden, beledigen en intimideren zijn ook vormen van agressie en wanneer er niet op een juiste manier gereageerd wordt kan de situatie eenvoudig escaleren met alle bijbehorende nadelige gevolgen.

Speciaal voor medewerkers van huisartsenpraktijken hebben we een training ontwikkeld die specifiek gericht is op het omgaan met een agressieve patiënt.

Deze training bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Theorie
  • Praktijkvoorbeelden
  • Praktijksimulaties

Tijdens het theoriegedeelte worden kort de meest voorkomende functies en vormen van agressie besproken. In de huisartsenpraktijk komen vaak maar 2 tot 3 functies van agressie voor. Hier zullen we dan verder op inzoomen. Hoe kun je het voorkomen? Wanneer toch agressie ontstaat, hoe ga je er dan mee om? Hoe kun je de-escaleren? Welke juridische mogelijkheden zijn er? (huis- en lokaalvredebreuk, noodweer etc.) Verder kijken we naar de inrichting van de spreekkamers en de receptie. Hoe kun je een eventuele vluchtweg creëren? Hoe worden losliggende spullen ineens een wapen voor de agressor?

Misschien komen in jullie praktijk regelmatig vervelende situaties voor. Als dat zo is dan zullen we een aantal hiervan bespreken en proberen te analyseren. Waarom ontstond deze situatie? Had het voorkomen kunnen worden?

Als laatste zullen we een aantal praktijksituaties nabootsen in de vorm van rollenspelen. Meestal doen we er 3 en die lopen op in agressie, de agressie wordt dus steeds heftiger.

De training kan plaatsvinden in jullie eigen praktijk zodat de situaties op een reële manier nagebootst kunnen worden. We horen vaak dat dit, om meerdere redenen, een extra pluspunt is.

Al met al duurt de training ongeveer 2,5 uur en dit kan, indien gewenst, uitgebreid worden met bijvoorbeeld een aantal fysieke zelfverdedigingsoefeningen. Hoe bevrijd je jezelf wanneer iemand je vastpakt in je haar, of bij je pols of om je middel…?

Meer weten?

Voor meer informatie over de training “omgaan met een agressieve patiënt” kun je bellen met 0644638669 of mailen naar info@weerbaarheidstrainers.nl. Je kunt ook hier het contactformulier invullen.